Германия, която е изправена подобно на много други страни пред нова вълна на Ковид-19, ще затегне ограниченията, най-вече със забрана за големи събирания на хора, предадоха Франс прес и ДПА.

Забраната за масовите обществени прояви в страната, на които не могат да се прилагат стриктни правила срещу коронавируса, ще останат забранени до края на годината. Това бе решено днес на преговори между канцлерката Ангела Меркел и лидерите на 16-те германски провинции.

Но източници, взели участие в преговорите, казаха, че правителствата на отделните провинции ще сформират работна група, която да реши какви правила да бъдат установени за феновете на националните спортни събития. Това поражда надежди, че още преди края на годината футболните фенове могат да гледат мачове от Бундеслигата на стадионите.

На срещата бе взето решение хората, връщащи се в Германия от високорисови държави, да се самоизолират за 14 дни. Те обаче ще могат да прекратят карантината си след петия ден, ако предоставят отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Новите правила могат да влязат в сила от 1 октомври. Не е ясно дали тестовете за коронавирус ще бъдат безплатни.

В момента са налични безплатни тестове за коронавирус за всички пристигащи в Германия, които са задължителни на границата за тези, които се връщат от списък с дестинации, определени като високорискови. Тези лица се поставят под 14-дневна карантина само ако резултатът е положителен.

Глоби в размер на най-малко 50 евро се предвижда още да бъдат налагани за неспазване на правилата за носене на маски в обществения транспорт, магзините, обществените учреждения, в детските градини и училищата.

В проект за споразумение между отделните провинции и германското правителство, се посочва още, че властите ще увеличат глобите в случай на неносене на маски. Освен това те ще засилят контрола, за да се уверят, че периодите на карантина се спазват и ще налагат глоби, ако това не е така.

Въпреки че разпространението на коронавируса в момента е по-слабо, отколкото при пика през март и април, Берлин отбелязва, че през последните седмици броят на заразените отново е нараснал.

Германия регистрира около 1500 нови случая всекидневно, което е най-високото равнище от края на април. Рекордът беше 6000 заразени в началото на април.

Съжителството, организирането на събития, празненствата и мобилността, свързана с ваканции, са особено благоприятни за разпространението на вируса, се посочва в проектоспоразумението. В него се напомня, че на нарасналия брой на заразени с Ковид-19 през лятото трябва да се гледа особено сериозно.