Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер изрази намерение да възстанови контрола по границата с Швейцария след убийството на дете във Франкфурт, предаде Франс прес. Предполагаемият извършител на убийството е живеел в Цюрих.

"Ще направя всичко възможно, за да установим "умен" контрол" между двете съседни страни, заяви баварският консерватор Зеехофер пред сп. "Шпигел". Той добави, че все още не е разговарял с канцлерката Ангела Меркел за този проект и има намерение да го представи през септември.

Общо през 2018 г. са регистрирани 43 000 случая на нелегално пресичане на германската граница, необходимо е да се вземат мерки, подчерта Зеехофер.

Смъртта на 8-годишното момче, блъснато под влака на централната гара във Франкфурт, предизвика силни емоции в Германия. Предполагаемият извършител е 40-годишен еритреец, живеещ в Цюрих от 2006 година. Той не разкри мотивите за деянието си и се очаква да бъде подложен на психиатрична експертиза.

Еритреецът е блъснал и майката на детето, която се спаси. Според полицията той не е познавал жертвите си.

Женен, баща на три деца и доскоро смятан за модел на интеграцията, той беше издирван от швейцарската полиция, защото затворил семейството си в апартамента им. Мъжът затворил при тях и съседка, която заплашил с нож.

Полицията в Цюрих съобщи, че той се е подложил на психиатрично лечение тази година.