След трагедията в италианския град Генуа, отнесла живота на над 40 души, в Германия ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете в страната. Това съобщи транспортният министър Андреас Шойер в публикувано днес интервю за в. "Билд ам зонтаг".

"В края на 2018 г. ще представим нов, модернизиран индекс за контрол на мостовете", заяви той. По думите на Шойер ще се наблегне главно върху проверките на допустимото натоварване и състоянието на носещите мостови конструкции.

Същевременно министърът увери автомобилистите, че инцидентът от Генуа няма да се повтори в Германия. "В сравнение с други страни у нас контролът е най-строг. Нашите граждани могат да бъдат спокойни", каза той. Според Шойер в сферата на контрола върху мостовете Германия е на второ място след Швейцария.

На 14 август сутринта край Генуа рухна голяма част от моста, по който минава скоростната магистрала А10 по евромаршрут Е80. В момента на трагедията по тази отсечка се движеха над 30 леки коли и три камиона.