Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан изрази надежда, че новата регулация, която прави по-гъвкави правилата за това кой по-напред да получи ваксина срещу КОВИД-19, ще ускори имунизацията на населението, предаде ДПА.

От днес нови правила ще позволят изключения в определянето на приоритетно получаване на ваксина, за да не се налага да се изхвърлят дози. Промяната е в отговор на подадена от ваксинационната кампания информация, отбеляза Шпан.

Предвижда се ваксината на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) да бъде поставяна на хората под 65 години. По преценка на германските експерти тази ваксина не би трябвало засега да се използва за по-възрастни хора.

Това ще освободи повече дози от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и "Модерна" (Moderna) за хора над 80 години, каза Шпан. "По този начин по-възрастните може да бъдат ваксинирани по-бързо от планираното", заяви той.

Положителна проба за "британския" шам и след втора доза

Шпан говори, след като 14 обитатели на старчески дом в Германия се оказаха заразени с по-заразния вариант на коронавируса, открит най-напред във Великобритания. Те дали положителна проба за вируса, въпреки че били получили своята втора доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Представител на местните власти каза, че засега пациентите или не са проявили симптоми, или имат леки симптоми, което според него може да се дължи на положително въздействие на ваксината.

Обитателите и служителите на старческия дом в град Белм, в северозападната провинция Долна Саксония, както и членовете на техните семейства, са поставени под карантина.