Германия реши да спре финансиране на стойност 35 милиона евро за Бразилия, свързано с проекти за опазване на горите в Амазония, заради нарастващото обезлесяване, предаде ДПА, като се позова на бразилски медии.

Решението отразява "силната тревога заради увеличаващото се обезлесяване в бразилска Амазония", заяви германското посолство в Бразилия пред в. "Фоля де Сао Пауло".

Дипломатическото представителство каза, че спирането на финансирането не засяга Фонда за Амазония, на който Германия е ключов дарител, допълва БТА.

Според в. "Глобо" решението се отнася единствено до финансиране, предназначено за нови проекти, финансирани от министерството на околната среда.

По данни на бразилската агенция за космически изследвания обезлесяването на дъждовните гори в Бразилия рязко се е увеличило на 67 процента през първите седем месеца на тази година. Правителството обаче твърди, че данните са ненадеждни и подвеждащи.

Крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро, избран миналата година, отдавна е скептичен към екологичните въпроси и многократно е казвал, че Амазония е ресурс, който принадлежи на Бразилия и който бразилците би трябвало да преценят как да управляват.

Попитан за решението на Германия за спиране на финансирането, Болсонаро отговори пред журналисти: "Бразилия няма нужда от това."