Ски курортите в Европейския съюз да останат затворени до януари. Тази мярка срещу разпространението на коронавируса се опитва да постигне Германия.

Канцлерът Ангела Меркел започва серия от преговори с европейските лидери, за да се опита да ги убеди, че затварянето на ски курортите ще помогне в борбата с пандемията.

"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия. "Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките", добави тя пред журналисти.

Берлин удължи частичния локдаун в страната до 20-ти декември.

Италия вече обяви, че отлага началото на ски сезона, но премиерът на страната Джузепе Конте също поиска единно европейско решение.

"Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи биха поели риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си", каза Конте по-рано тази седмица.

Мнозина италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Австрия обаче се противопоставя на подобна мярка. Финансовият министър Гернот Блюмел каза, че ако Евросъюзът принуди ски районите да останат затворени, "това ще трябва да бъде платено". Компенсациите биха възлизали на милиарди евро. Именно от един от австрийските курорти се смята, че заразата е плъзнала в 45 държави, разпространена от скиорите и туристите.

Швейцария, която не е членка на ЕС, вече отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там.

34 млрд. евро са приходите от европейския ски туризъм

Карането на ски е най-популярното развлечение в Лихтенщайн, Швейцария и Австрия, където над 30 процента от населението са любители на белия спорт. Като брой обаче най-много са германците.

Европейският ски бранш има приходи от 34 милиарда евро, което е половината от световните, според Лоран Вана, швейцарски експерт, автор на световен доклад, който е основен източник за сектора. Алпите, които се простират от Франция през Италия, Швейцария, Германия, Лихтенщайн, Австрия до Словения помогнаха Европа да се превърне в лидер в ски сектора. На Алпите се падат над една трета от ски зоните в целия свят, казва Вана. Те привличат 43 процента от скиорите в света, докато САЩ привличат 21 процента. В Европа лидерите са Франция и Австрия.

Според Вана, строгите ограничителни мерки, които затвориха почти всички курорти в средата на март, са довели до спад с 20 процента средно на посетителите. Това означава между 1.5 и 2 милиарда евро пропуснати приходи за Франция и Австрия.