Германското правителство е осигурило дългосрочни доставки на боеприпаси за противовъздушните системи "Гепард", обещани на Украйна, съобщи списание "Шпигел", като цитира правителствени източници, предаде ДПА.

Според публикацията канцеларията на федералния канцлер Олаф Шолц заедно с министерството на отбраната са намерили производител в Норвегия, който може да произведе повече боеприпаси за противовъздушната система.

Допълнителните боеприпаси от норвежкия производител ще бъдат тествани идната седмица на полигон на Бундесвера в Путлос, провинция Шлезвиг-Холщайн, информира още "Шпигел".

Доставката на противовъздушните системи "Гепард", които трябва да помогнат на Украйна да защити критична инфраструктура, трябва да започне през този месец.

"Гепард" са самоходни зенитни установки, въоръжени с двойни 35-мм оръдия, които могат да се използват срещу самолети и хеликоптери на височина до 3500 метра.

Танкът би бил особено полезен за украинските сили, тъй като е предназначен за противодействие на бронирани атакуващи хеликоптери, като Ми-24.