Германия обмисля да спре почти изцяло международните полети до нейни летища заради пандемията от Ковид-19, съобщи вътрешният министър Хорст Зеехофер за в. "Билд", предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Опасността от различните мутации на вируса налага да разгледаме и обсъдим в правителството драстични мерки, включително почти пълното ограничаване на международния въздушен трафик до Германия", каза Зеехофер.

Други обсъждани мерки са затварянето на границите със страни, където преобладават нови варианти на вируса, добави той.

Задължителна карантина, негативен тест за коронавирус, предварителна онлайн регистрация: това са само част от мерките, които са в сила за влизащите в Германия от 25 януари, отбелязва Дойче Веле.

Карантина 10 дни

Ако пристигате от страна или регион, където броят новите инфекции превишава 50 на 100 000 души население, вие трябва още през първите 48 часа да си направите тест и да излезете в карантина за десет дни. Тя може да бъде прекратена предсрочно, ако след петия ден си направите втори тест и той е отрицателен. В германския списък на държави с "нормално" равнище на риск влизат общо 130 страни, включително България.

По-строги мерки са въведени за пристигащите от втората категория държави - "високо рисковите". В нея влизат близо 30 страни и региони с висока заболеваемост. В тази категория държави попадат такива, в които новозаразените в рамките на една седмица са над 200 на 100 000 души население. От днес този списък включва Испания, Португалия, САЩ, Чехия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Северна Македония, Литва, Латвия, Естония, Иран, Израел, Ливан, Палестинските територии, ОАЕ, Мексико, Панама, Колумбия, Боливия, Египет, Албания и Андора. Пристигащите от тези страни трябва да представят на границата отрицателен PCR-тест.

Новите, по-строги мерки по германските граници важат и за третата категория страни и региони: онези, където бяха установени нови и по-опасни мутации на коронавируса. Това важи за Великобритания, Ирландия, Южна Африка и Бразилия. Разликата с първата категория страни е в това, че пристигащите от високо рискови държави или региони, както и от такива с мутации на вируса, трябва задължително да са си направили тест за коронавирус не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Германия.

Контролът на летищата

Полицията засили и проверките, включително и в такива входни пунктове като Франкфуртското летище. Пристигащите от рискови страни и региони, попадащи във втората и третата категория, се проверяват още в самолета, преди същинския граничен контрол. Те трябва да представят актуален отрицателен тест за коронавирус и попълнени формуляри за влизане в Германия. Полицията действа в тясна координация със здравните служби, с летищните власти и с авиокомпаниите. Във Франкфурт днес ще бъдат проверени 17 кацащи машини от страни, попадащи във втората и третата категория държави.

Сходно е положението и на друго голямо германско летище - това в Мюнхен. Там полицията ще проверява всички пристигащи пътници. Полицейски говорител обясни, че става дума за 15 полета, най-вече от Испания и Португалия. Целта е да се идентифицират онези пътници, които незабавно трябва да бъдат поставени под карантина.

Задължителна онлайн регистрация

Всички хора, които пристигат в Германия от високо рискови страни, от региони с новите мутации или от страни с над 50 зарази на 100 000 души население, са длъжни още преди пътуването да се регистрират в интернет на адрес einreiseanmeldung.de.

Германското Министерство на вътрешните работи съобщава, че влизащите през пристанища и летища систематично се проверяват за валидни отрицателни PCR-тестове. По сухопътните граници със съседни държави членки на ЕС се извършват случайни проверки на влизащи в страната.

Меркел призова за "равнопоставено" разпределяне на ваксините

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призова за справедливо разпределяне по света на ваксините срещу коронавируса на фона на изостряща се конкуренция между страните поради ограниченото предлагане на фармацевтичните компании, предаде Франс прес.

"Важното е да има равнопоставено разпределяна в този период на недостатъчна наличност на ваксини", заяви Меркел на икономическия форум в Давос, който тази година е във виртуален формат заради пандемията.

"За мен е още по-ясно отпреди, че трябва да заложим на многонационалния подход и че протекционизмът няма да реши проблемите" с достъпа до ваксините, отбеляза канцлерката.

Меркел каза това в момент, когато собственото й правителство е подложено на обществени критики за бавната ваксинационна кампания в Германия и недостатъчните доставени количества, а ЕС планира да контролира по-добре износа на произведени на територията му ваксини.

На форума канцлерката изрази също надежда за активизиране на работата с новото американско правителство на президента Джо Байдън по въпроса за минималния данък върху дигиталните компании, посочва Ройтерс.