Германският канцлер Олаф Шолц съобщи днес, че страната му ще изпрати в Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не прави достатъчно, за да помогне на Киев да се защити от Русия, предаде АП.

Пред германските парламентаристи Шолц каза, че правителството е решило да предостави на Украйна управляеми ракети с малък обсег ИРИС-Т (IRIS-T), разработени от Германия в партньорство с партньори от НАТО.

Канцлерът отбеляза, че на Киев ще бъдат доставени също радарни системи, с които украинските военни ще могат да установяват местонахождението на вражеската артилерията.

Целта на германското правителство е да гарантира, че руският президент Владимир Путин "не печели" войната, която започна в Украйна, заяви Шолц пред Бундестага по време на дебатите за бюджета. "Целта ни е Украйна да е в състояние да се защитава и да прави това успешно", допълни канцлерът, цитиран от ДПА.

Обещаните от Шолц системи за противоракетна отбрана и радари не са в резерва на Бундесвера. Поради това доставките могат да се осъществяват директно от предприятията, които ги произвеждат, заяви германското министерство на отбраната.

IRIS-T SLM може да отразява атаки на бойни самолети, хеликоптери, крилати ракети, ракетна артилерия, безпилотни самолети, противорадарни ракети и бомби.

Радиусът на действие на системите е 40 км, на височина 20 км.

В последно време Германия е подложена на критики относно доставките на оръжие за Украйна, които се осъществяват много бавно, а Берлин подхожда много внимателно в тази насока.

Преди това стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна малък брой високотехнологични ракетни системи със среден обсег, въоръжение, за което украинските лидери отдавна настояват, докато се опитват да спрат напредването на руските сили в Донбас, предаде АП. Сред предвидените за изпращане в Украйна оръжия са високомобилните артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), производство на Lockheed Martin. Тези оръжия имат обсег до 300 км, но боеприпасите, които ще се доставят за Украйна ще бъдат с обсег около 80 км, като от Киев са уверили, че няма да използват въпросните ракетни системи за атаки срещу територията на Русия.

Кремъл не вярва на изявленията, че Киев няма да използва американските реактивни системи за залпов огън за нападение на руска територия.

"За да има доверие, човек трябва да има опит в случаи, когато дадените обещания са били спазени. За съжаление, нямаме такъв опит", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.