Германия е против предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп Русия да бъде поканена обратно в Г-7 - групата на седемте най-развити икономики в света. Това заявява германският външен министър Хайко Маас в интервю за вестник "Райнише пост", публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Миналия месец Тръмп повдигна въпроса за разширяване на Г-7 отново с Русия, която бе изключена от групата през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Пред вестника Маас казва, че не вижда възможност да бъда възстановено членството на Русия в групата, тъй като тя не е показала някакъв значим напредък по въпроса за Крим и намесата си в Източна Украйна.

По думите му Русия сама може много да допринесе за завръщането си в Г-7, като допринесе за мирното решаване на украинския конфликт.

Германският министър отбелязва, че понастоящем отношенията с Русия са в много сложни в много области, но признава, че Русия е важна за решаването на конфликтите в Сирия, Либия и Украйна.

"Г-7 и Г-20 са два смислено координирани формата. Не ни трябват Г-11 или Г-12", добавя Маас по адрес на идеята на Тръмп освен Русия и други държави да бъдат канени на форумите на Г-7.

Русия все още е член на Г-20, припомни Ройтерс.