Германия дари 12 милиона евро на Русия по повод 75-ата годишнина от края на опустошителната блокада на Ленинград, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хуманитарното дарение ще бъде използвано за нуждите на болница и за създаването на руско-германски център, съобщиха външните министерства на двете страни в съвместно изявление.

"Уверени сме, че това доброволно действие ще подобри качеството на живота на оцелелите от блокадата и ще помогне за историческото помирение между народите на двете страни като основа за бъдещи двустранни отношения", се казва още в него.

Над един милион души загинаха по време на продължилата около две години и половина нацистка блокада на Ленинград (Санкт Петербург), посочва ДПА.

2500 военнослужещи, възпитаници на руски военни училища и почетен караул взеха участие в днешния военен парад в Санкт-Петербург, посветен на годишнината. През площада в центъра на града премина и военна колона от танкове, водена от Т-34. Сред образците военна техника са ракетните комплекси "Искандер" и "Тайфун", общо над 80 единици.

Парадът завърши с изпълнение на авиационна група за висш пилотаж, включваща шест изтребителя МиГ-29.

По повод годишнината от вдигането на блокадата руският президент Владимир Путин положи цветя пред паметника "Родината-майка" на Пискарьовското мемориално гробище. Той неведнъж е посещавал гробището в деня на годишнината от пробива на обсадата. По традиция Путин посещава и братската могила, където е погребан брат му Виктор, починал по време на обсадата, отбеляза Асошиейтед прес. По това време братът на сегашния президент е на 1 годинка. Самият Путин е роден след края на войната, през 1952 г.

Владимир Путин поднася цветя в памет на загиналите при блокадата на Ленинград

Снимка: AP/БТА

Кремъл съобщи днес, че президентът е подписал указ, с който се отпускат 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за създаването на нова експозиция в държавния музей на обсадата.

"Днес скърбим за загиналите при защитата на Ленинград, които с цената на живота си разкъсаха блокадата. Спомняме си за тези, които работеха в обсадения град, които, рискувайки всичко, доставяха хляб и лекарства по Пътя на живота", написа премиерът Дмитрий Медведев в социалните медии.