Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи днес, че пътува за Китай, за да обсъди с властите и експерти разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс и БТА.

Искам "да засиля нашето партньорство" с Китай "за осигуряване на по-голяма защита срещу епидемията", написа той в Туитър.

По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали.

СЗО съобщи, че редакторите на големите научни издания са се съгласили да споделят с нея изследванията за новия вирус преди да ги публикуват, за да се подпомогнат усилията за овладяване на епидемията.

В същото време стана ясно, че Чжуннанският университет по икономика и право в китайския град Ухан, поставен под карантина заради епидемичната пневмония от нов тип, раздава безплатно на всички студенти, останали в кампуса, предпазни маски, топла храна и препарати за дезинфекция. Това съобщи за ТАСС по телефона Станислав от Русия, който следва във висшето учебно заведение, предаде агенцията.

"Тези мерки целят студентите да не излизат навън и сами да си купуват храна, за да не се заразят", каза Станислав, студент по международни отношения.

Летището на 11-милионния град, от който тръгна епидемията, от 23 януари е затворено, не работят фериботите, метрото, общественият транспорт, железопътните и автобусните превози са преустановени, затворени са и пътищата, водещи към другите региони на Китай, припомня АФП.

Университетът раздава на студентите сапун и белина, за да обработват самостоятелно стаите си в общежитията, и взема мерки за допълнителна дезинфекция на сградите в кампуса, уточни Станислав.

Запитан дали няма паника сред студентите, "блокирани" в Ухан, той отговори отрицателно - макар градът да е затворен, обстановката е "както обикновено, делнична (. . .), освен че няма хора из улиците".

"Според мен няма повод за особени тревоги", каза студентът. Станислав добави, че заедно с колеги от Русия поддържа връзка с посолството на Москва в Пекин.

Пресаташето на мисията Георгий Егоров съобщи днес за ТАСС, че руските дипломати съвместно с китайската страна проучват възможностите да бъдат евакуирани студентите от Русия, които следват в Ухан.