Една от най-старите инвестиционни банки - "Голдман Сакс", предрича, че Гърция ще се завърне отново към сценария за излизане от еврозоната и че това ще стане на 20 юли, когато страната ще трябва да погаси задължение в размер на 2,2 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава гръцкото издание "Имерисия", цитирано от БТА.

Политическото напрежение вероятно ще нарасне в следващите месеци. Надеждите за бързо приключване на проверката от страна на кредиторите на осъществените от правителството в Атина реформи няма да се сбъднат, а по-вероятно е да има забавяне на преговорите до юли, когато ще се състои и референдумът за Брексит, смята банката.

Във връзка с това в. "Имерисия" пише още, че през последните дни в чуждестранния печат били зачестили особено негативните коментари и репортажи за Гърция, като повечето от тях били насочени срещу правителството на премиера Алексис Ципрас, което създавало въпросителни за развоя на очакваните заключения на кредиторите за гръцката икономика.

Смята се, че това са целенасочени нападки с цел да се предизвика зацикляне на преговорите.

Нови протести и слаби приходи

Новата вълна от протести в Гърция е срещу планираната пенсионна реформа. В 24-часова стачка са авиодиспечери, лекари, държавни служители, университетски преподаватели, адвокати и журналисти от държавните и частните медии.

Авиотранспортът в Гърция е блокиран.

Работещите на пристанищата са в стачна готовност, като те ще излязат на улиците в петък в знак на протест срещу приватизацията на пристанищата в Пирея и Солун.

А приходите от приватизация на държавно имущество в Гърция ще са много по-малко от първоначално предвидените.

Това оповести министърът на икономиката Йоргос Статакис, цитиран от гръцките медии. Мисля, че всички сме съгласни, че идеята за 50 милиарда евро е била нереална, каза Статакис.

Той поясни, че тази сума е спаднала впоследствие до 25 млрд. евро, а след това до 15 млрд. евро.

По думите му досега от приватизация са събрани 2,5 млрд. евро, а в крайна сметка тези средства ще са може би 6-7 млрд. евро.

От 11 актива, обявени за приватизация, които се предвижда да бъдат осъществени в обозримото бъдеще, вероятно ще бъдат събрани 7 млрд. евро, а това е сума малко или много реална, каза Статакис.

В интервю за берлинския в. "Тагесшпигел" гръцкият министър на икономиката изказва убеденост, че ако Атина постигне споразумение с кредиторите на преговорите, които води сега, тогава Гърция би могла да се завърне към растеж през втората половина на тази година.

Какво се очаква?

Миналата година Гърция подписа споразумение с международните кредитори в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ, което предвижда приходите от приватизация да възлязат на 50 млрд. евро, които да бъдат включени в нов приватизационен фонд. Съгласно тази договореност половината от тези средства се предвижда да бъдат използвани за икономическото развитие, а другата половина - за погасяване на държавния дълг.

Заради сегашното икономическо положение на Гърция обаче кредиторите понижиха своите оценки за възможните приходи на Атина от приватизация на имущество. Въпреки това, говорител на германското финансово министерство вчера даде да се разбере, че Берлин държи приходите от приватизация в Гърция да бъдат в размер на 50 млрд. евро, както е заложено в споразумението.

В. "Имерисия" коментира, че германското позиция е в пълен противовес с целите, които си е поставило правителството в Атина, ако се съди по изявленията на министъра на икономиката, и че се очаква това да предизвика нови остри реакции и да създаде проблеми на водените сега преговори с кредиторите.

В същото време Гърция е разтърсена и от бежанската криза. По последни данни над 53 000 са вече бежанците и мигрантите в цяла Гърция.

*Комбинация от английските думи за "Гърция" и "изход" (в случая - от еврозоната) - Grexit.