Пред съда се провеждат демонстрации с искане за доживотни присъди на обвиняемите.

Антирасистки организации, активисти на левите гръцки партии, както и синдикатите, демонстрират пред съда желание за пълно разобличаване на дейността на третата парламентарна сила в Гърция.

"Никога повече фашизъм. Народът е жив и ще се противопостави", скандират гърците.

Синдикатите организираха днес четиричасова стачка с искане за разкриване на цялата истина за дейността на неофашистите и доживотни присъди.

Общо 69 са обвинените лица, като сред тях са лидерът на партията и 17 настоящи и бивши депутати. Лидерът Михалолиакос е обвинен, че е играл централна роля в незаконните действия на партията.

Срещу повечето има и обвинения за незаконно притежание на оръжие, убийства и физическа разправа с имигранти, както и организиране на убийства.
Най-известните от тях са убийствата на местния рапър с леви убеждения Павлос Фисас и на пакистанеца Лукман Шахзад през 2013 г.

Делото се води от специализиран съд в силно охранявания затвор "Коридалос". Силни полицейски части са разположени в района.
За да не се достигне до безредици, ръководството на партията и симпатизантите на "Златна зора" днес не се появиха пред съда.

Според юристи, ако се докажат обвиненията, се очаква присъдите да са над 20 години затвор.

За първи път в гръцката история парламентарно представена партия е на съд за създаване на престъпна организация.
Залата за процеса е същата, в която бяха съдени членове на терористичната групировка "17 ноември".