Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ. През границата се пропускат само гръцки граждани чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат смс за къде са тръгнали и по каква причина.

Причина за налагането на тази мярка е големият брой на заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.

От днес - всички гръцки граждани, постоянно живеещи тук чужденци и собственици на имоти задължително трябва да покажат на граница при напускане валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване. Тоест, QR кодът вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция без значение от транспорта.

Националната карантина в Гърция започна в събота, 7 ноември, и се очаква да приключи, според плана, на 30-о число на месеца. Броят на инфекциите от К19 ще определи следващите стъпки на правителството, което според информация планира тактиката на "акордеона", т.е. налагане и вдигане на карантина отново и отново.

От днес в хранителните магазини и в супермаркетите в страната е забранена продажбата на компютри, компютърна техника и софтуер, телекомуникационно оборудване, аудио и видеотехника, произведения от текстил, килими, електрически домакински уреди, мебели, полилеи и други предмети за домакинството, книги, играчки, облекла и обувки. Тези ограничителни мерки са в отговор на опасенията за нелоялна конкуренция, изразени по време на среща през уикенда с представители на Гръцката конфедерация за търговия и предприемачество (ESEE).

Правителството подготвя извънреден план за борба с коронавируса в Северна Гърция, която е най-силно засегната от втората вълна на пандемията, а ситуацията с коронавируса е извън контрол в Солун, съобщава "Катимерини" на първа страница. Процентът на положителните тестове в града е 32 на сто. Вече е разработен и се очаква незабавно да влезе в сила специален план за действие във втория по големина гръцки град, защото в един момент броят на свободните легла за интензивно лечение е спаднал до едва 3. Планът предвижда оборудване на допълнителни места за интензивно лечение във военна болница номер 424, както и прехвърляне на болни с Ковид-19, които се нуждаят от интубиране, в други региони, преди всичко в Тесалия, но също и в Атина. Транспортът им ще бъде извършван с военен самолет С-130, снабден със специална кабина.

"Катимерини" съобщава още, че се очаква правителството да внесе в парламента предложение за удължаване на задължителното намаляване на наемите за фирмите, които са затворени заради мерките за борба с коронавируса.

Солунският вестник "Типос Тесалоникис" пише, че градът е в състояние на обсада, след като вчера там бяха установени 652 нови случая на коронавирус - повече дори и от столицата Атина. Изданието призовава правителството да предприеме спешни действия за осигуряване на нови места за интензивно лечение в болниците.