Гърция затваря един граничен пункт на границата с Албания и въвежда бързи тестове за COVID-19 за всички, които преминават сухопътните й граници, съобщи днес правителственият говорител Стелиос Пецас на фона на продължаващо нарастване на случаите на COVID-19в северната част на страната, предаде Ройтерс.

Новите мерки засягат и преминаването през ГКПП "Маказа-Нимфея" на българо-гръцката граница, откъдето вече ще се пропускат само камиони.

"Граничният пункт "Кристалопиги" към Албания се затваря от 6:00 ч. сутринта в петък, 20 ноември 2020 г. Граничните пунктове "Какавия" към Албания, "Евзони" към Северна Македония и ГКПП "Кулата-Промахон" към България ще останат отворени, докато през контролно-пропускателен пункт Маказа-Нимфея с България ще преминават само камиони", обяви Пецас.

Друга нова мярка е, че тези, които влизат в страната, в допълнение към задължителните отрицателни PCR тестове, направени 72 часа преди пристигането в Гърция, ще преминат и през бързи тестове по границите.

"Тези, които бъдат с отрицателни тестове, ще могат да влязат в страната и да бъдат насочени към местоназначението си", казва Пецас.

Бързото увеличаване на новите случаи принуди Гърция да въведе национална карантина за втори път тази година. Северните й райони, включително град Солун, бяха най-силно засегнати.

Най-новите мерки влизат в сила от 04.00 часа в петък сутринта, посочи Пецас, който също така призова гражданите да спазват ограниченията за движение.

"Разбираме, че вече има умора. Но ако се отпуснем сега, ще платим за това", заяви правителственият говорител, като добави, че страната е изправена пред "условия на война".

Гърция е регистрирала 82 034 случая на коронавирусна инфекция и 1288 смъртни случая от началото на пандемията. Вчера бяха потвърдени 3209 нови случая, от които 905 в района на Солун.