От тази вечер Гърция въвежда ограничения при преминаването през ГКПП "Промахон". От 21 до 5 часа през пункта ще бъдат пропускани за влизане в Гърция само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, които ще изчакват на паркинга след граничния пункт до 05.00 ч.

Мярката се налага заради усложнената обстановка около COVID-19, съобщават от "Гранична полиция".

Останалите граждани с леки коли и автобуси няма да бъдат допускани през този часови диапазон. Товарните автомобили ще преминават без промяна, както досега.

Ограничението ще продължи до 17 ноември.

В края на октомври Гърция обяви, че спира да приемаше чужденци през ГКПП-то в интервала от 00.30 ч. до 05.00 ч. Сега на практика увеличава часовия интервал. Причина за промяната са новите противоепидемични мерки в окръзите Серес и Солун, които са в сила от днес. Те забраняват излизането навън от 21:00 до 05:00 часа.

Пътуващите трябва да знаят, че в Гърция масово се налагат глоби за неспазване на карантината.

Цялата гръцка полиция е мобилизирана по контрол на въведените противоепидемични мерки. "Който не спазва предписанията на здравните власти копае гроб", заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Глобяват от по 15 хиляди евро и затваряне за месец заведения, допуснали нарушения. Глобата за неправилно поставена маска или неспазване на вечерен час е 150 евро.