Циклонът Ксенофон вече вилнее в Южна Гърция и удари градчетата Пилос и Метони. Съобщава се за прекъсване на електрозахранването и спиране на някои фериботите между Пирея и част от Цикладските острови като Миконос и Санторини, както и някои острови от Додеканезите - Родос и Кос, предадоха гръцките медии, цитирани от БТА.

Снимка: AP/БТА

Няма информация за пострадали хора, но заради силния вятър гражданите са призовани да не излизат навън, ако не се налага.

Снимка: AP/БТА

Бурята прояви първите си по-сериозни признаци малко преди обед днес. Циклонът нахлу буквално за минути - с много силен вятър и дъжд, съобщи кореспондент на bTV в района.

Снимка: bTV

Вълните достигат няколко метра, крайбрежната ивица е отцепена. Всички лодки в Южна Гърция днес остават по пристанищата, има забрана да се излиза във водата, защото бурята вече има оформено око.

Въпреки това, хората не са много изплашени.

"Няма фериботи днес. Иначе смятам, че се прави необходимото. Предупредени сме как да се обличаме и да стоим вътре при буря", коментира Янис.

Очаква се, че бурята ще се движи през следващите 48 часа в североизточна посока, постепенно ще отслабне и към края на утрешния ден метеорологичните условия ще се подобрят.