Гърция удължи днес до 7 януари строгите ограничителни мерки, целящи да намалят разпространението на коронавируса, включително полицейския час през нощта и забраната за пътуване извън префектурата по местоживеене, съобщава в. "Катимерини".

"Училищата, ресторантите, баровете, ски курортите и съдилищата ще останат затворени до тази дата", посочи на пресконференция днес правителственият говорител Стелиос Пецас, допълва БТА.

Той добави, че правителството ще обяви мерки за църквите, фризьорските салони и магазините по-късно тази седмица.

Гърция обяви локдаун на 7 ноември първоначално за три седмици, след което го удължи неколкократно.

"Гръцките здравни служби и болници все още са под силен натиск от новия коронавирус", заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас. Той съобщи, че страната е "под ключ" от месец и от общо 1305 легла в интензивни отделения, в момента са заети 1083, което прави над 80%".

Министърът е изразил загрижеността и тревогата на правителството и учените относно пандемията в Гърция, тъй като разпространението на вируса продължава да е високо, здравните служби са под натиск, лекарите са уморени, докато учените от цял свят говорят за трета вълна от пандемията.

Кикилиас подчертава, че ваксината ще бъде безопасна и ще бъде тествана от международни агенции за лекарствени препарати, като същевременно ще се предлага безплатно и няма да бъде задължителна.

За тези, които не могат да отидат във ваксинационни центрове, като например хора с увреждания, ще бъдат създадени специални екипи, които ще отидат при тях, за да извършат ваксинация.

В същото време се отчита рязко спадане на броя на новозаразените с Covid-19 в Гърция. Въпреки това обаче натискът над здравната система продължава заради немалкия брой тежки случаи. Лекарите настояват ограничителните мерки да се облекчат чак след празниците заради непрекъснато откриване на нови огнища на заразата.

За първи път след повече от месец карантина днес отвориха магазините за сезонни стоки. Пазаруването е позволено при строги мерки и задължително разрешение със есемес. Търговците не очакват и сериозни приходи при тези условия.

Лекарите препоръчват правителството внимателно и бавно да облекчава мерките в рамките на няколко месеца.

В Северна Гърция, където продължава най-голямата активност на коронавируса, собствениците на ресторанти, барове и кафенета съобщиха, че за празниците няма да отворят, защото при наложените мерки не очакват и клиенти.

В същото време психолози алармират за рязко покачване на психическите заболявания предимно сред младите и сред възрастните хора.

Очаква се до няколко дни решение на правителството за необходимите мерки, които ще останат в сила и през новогодишните празници в условията на ограничена възможност за пътуване.

В същото време се разбра, че гръцките власти въвеждат от 18 декември до 7 януари 2021 г. изискване за пристигащите от чужбина да представят отрицателен резултат на PCR-тест, направен до 72 часа по-рано, да направят бърз тест при пристигането си в страната, както и да преминат през 10-дневна профилактична карантина, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от ТАСС.

По повод коледните и новогодишните празници освен чуждестранни туристи в страната се връщат и голям брой гърци, живеещи в чужбина, за да прекарат празниците със семействата си. Пецас посочи, че остава изискването за попълването на електронен формуляр PLF (Passenger Locator Form), в който пристигащите пътници трябва да посочат данните си за контакт в Гърция.

Този формуляр представлява необходим документ за пътуване в Гърция. Авиокомпаниите са задължени да проверяват за наличието му преди качването на пасажера на борда, а в случай на нарушение се задължават да репатрират пътника за своя сметка, отбелязва агенцията.