Гърция се е обърнала с молба към страните от ЕС да не продават военно оборудване и материали на Турция, а също и да преустановят действието на митническия съюз с Анкара, предаде ТАСС, като се позовава на изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Изявлението е направено днес в Никозия след края на тристранна среща на високо равнище, в която участваха също кипърският президент Никос Анастасиадис и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Мицотакис, чието изявление бе излъчено от гръцката държавна телевизия, напомни, че Гърция е изпратила писма по този въпрос до външните министерства на Германия, Испания и Италия.

По думите на Мицотакис гръцките власти "пред лицето на агресивна Турция молят европейските държави да не продават повече военно оборудване и материали на Турция, което впрочем предвижда съюзното законодателство от 2008 г. за продажбата на оръжия".

Освен това Атина се е обърнала към еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей с молба за пълно преустановяване на действието на митническия съюз на ЕС и Турция. В изявлението си Мицотакис изтъква, че Гърция иска да се регистрират и многобройните нарушения на мерките, засягащи споразумението за митническия съюз между ЕС и Турция.

"Не може трета страна - страна, която е кандидат за присъединяване към Евросъюза, да се освобождава от мита, да се ползва от изгодите на единния пазар и в същото време да застрашава източните граници на ЕС и да създава сътресения в цялото Средиземноморие", заяви гръцкият премиер.

Гърция подчертава, че нейните граници се явяват едновременно и външни граници на ЕС, който е длъжен да ги защитава от нарушения от страна на Турция.

Мицотакис отбеляза, че "времето на провеждането на тристранната среща на високо равнище съвпада с допълнителните опасности", обусловени от "многочислените едностранни провокации" на Турция в Източното Средиземноморие, "които често се съпровождат от екстремистка и агресивна реторика".

Мицотакис посочи, че лидерите на Гърция, Кипър и Египет са изразили единодушно мнение, че такива действия нарушават международното право, включително "решения на Съвета за сигурност на ООН и на ЕС", поставят "под съмнение обвързващи международни договори и в същото време подкопават регионалната сигурност", създават "проблеми в Северноатлантическия алианс".

Проучвателният турски кораб "Оруч Реис" отново е в спорната зона, след като бе там през август (снимка архив)

Снимка: AP/БТА

Дейността на турския сеизмографски кораб "Оруч Реис" в зона южно от остров Кастелоризо, която според Гърция е част от нейния континентален шелф, са основен повод за настоящата ескалация на напрежение между Атина и Анкара. Турция изтегли в средата на септември плавателния съд от спорните води в Източно Средиземно море, за да се даде шанс на дипломатическите усилия за решаване на противоречията. На 12 октомври обаче корабът бе изпратен отново в спорната зона.