След шест месеца карантина от днес отварят заведенията в Гърция. Позволено е клиенти само на външни маси при строги разпоредби за дистанция. Допустимо е до 6 души на маса.

Собствениците на кафенета, ресторанти и таверни очакват първите си клиенти за деня. Има заведения, предимно тези на брега на морето, които са резервирани поне за една седмица, съобщават собствениците и допълват, че днес повечето заведения са резервирани от именници, предаде БНР.

На вторият ден на Великден гръцката църква отбелязва празника на Свети Георги, едно от най-популярните имена в Гърция. Литургия за празника, която се провежда пред храма, за да се спазва дистанция.

Постепенно страната се връща към нормален живот, но част от мерките, като носенето на маски, ще се запазят и през туристическия сезон, информират от здравното министерство.

Гърците вече ще могат да се прибират в 23, а не в 22 часа. За да отидат да пият кафе обаче, отново ще трябва да пращат SMS. Това важи и за разходка. SMS-ите и ограниченията за пътуване в страната ще отпаднат след 15 май, те не важат за чужденци.

"Досега имахме ограничение от два часа за излизане, но сега това отпада. Когато излизам с децата, само аз пращам SMS. Досега беше разрешено да излизат двама възрастни с до две деца. Маските са задължителни навсякъде навън", разказа пред NOVA Светлана Енева Склирис- българка, която живее в Гърция и за първи път излиза на нормална разходка с най-голямото си дете.

Предположенията са, че задължителното носене на маски ще отпадне чак през септември. Тогава се очаква 90% от гръцкото население да бъде ваксинирано. Глобата за неносене на маски е 300 евро. Преди дни се е стигнало и до необичайна ситуация - полицай е глобил свой колега, който не е носил маска в супермаркета.

"От началото на SMS-кампанията - 23 март 2020 година, до 1 май тази година са изпратени 775 млн. SMS-а за излизане. Хората, които ходят на работа, не изпращат SMS. Те го правят със специална декларация. На минута се изпращат средно 3000 съобщения", каза още Светлана.