Гръцкото правителство оповести механизма, по който ще бъде даван отпуск със специална цел на родители на ученици по време на прекъсването на учебните занятия заради разпространението на новия коронавирус в страната, съобщава в електронното си издание вестник "Катимерини", цитирано от БТА.

Вчера в цяла Гърция за две седмици бяха затворени учебните заведения от всички степени, след като броят на заразените в страната достигна до 89. Според специалисти децата, макар че болестта при тях протича по-леко, са сериозен фактор при разпространението на новия коронавирус.

Правителственият говорител Стелиос Пецас обяви, че отпускът ще бъде даван на единия от двамата родители или на единствения родител в семейства, в които няма втори, за целия период на прекъсване на учебните занятия, като ще бъде изплащано пълното възнаграждение.

За всеки четири дни от отпуска три ще бъдат отпуск със специална цел, а четвъртият ден ще бъде за сметка на редовния годишен отпуск.

В случай, че отпускът се отпуска на зает в частния сектор, държавата ще покрива една трета от възнаграждението му по време на отпуска. Ако единият родител не работи, другият няма да има право на отпуск. Изключение ще бъде правено в случай, че единият родител е засегнат от коронавируса или е лице със специални нужди.

В частния сектор се позволява работодателят да предложи гъвкаво работно време или работа от вкъщи. Гъвкаво работно време се предвижда при възможност и в публичния сектор.

Следобяд се очаква премиерът Кириакос Мицотакис да представи цялостна рамка на мерките срещу Ковид-19 в Гърция.