Гърция надмина България по брой заразени с Covid-19 за последните 24 часа.

Броят на заразените с новия коронавирус в Гърция се увеличи за денонощие с рекордните 262 души, достигайки общо 6177, съобщи гръцкото министерство на здравеопазването.  22 от новорегистрираните случаи са установени на пунктове на влизане в страната, в Солун са 85, а в Атина - 66.

През последните 14 дни в Гърция са регистрирани общо 1893 заразени.

Според специалисти са зачестили случаите на предаване на инфекцията в дискотеки и при масови събирания на младежи, които не носят предпазни маски. В домове за възрастни хора в Солун са установени 36 заразени с коронавирус, от които трима служители, един от които се е заразил в дискотека. 

Наложеният преди дни вечерният час на заведенията обаче доведе до безконтролно събиране предимно на млади хора по парковете и плажовете.

Очаква се още от следващата седмица въвеждане на локална карантина в райони с голям брой заразени. Ситуацията с разпространението на вируса в Гърция става "непредвидима", предупреждават лекарите и посочват, че ако не се спазват мерките има опасност да се достигне до хиляда нови случая на ден, предаде БНР.

Екип от експерти препоръчва на правителството да ограничи дори броя на хората, които влизат на станциите на метрото. Предлагат да се използват военни автомобили, които да транспортират пътници.

Обмисля се въвеждане на задължителна предпазна маска и навън.

Хората сами анулират всички семейни тържества като сватби и кръщенета, за да не превърнат празника в огнище на зараза.

Властите, както и специалистите от щаба за контрол по разпространение на Covid-19, очакват възходяща тенденция на заразата в края на месеца след летните отпуски на гърците.

След изискването за отрицателен тест на влизащите от България и Румъния, Гърция включи още 9 страни в този списък.

От 17 август посетителите, пристигащи от Швеция, Белгия, Испания, Нидерландия и Чешката република ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да влязат в страната. Тестът трябва да бъде направен най-много 72 часа преди пристигане.

Същото изискване важи за всички посетители, които влизат в Гърция през сухопътните граници. Отрицателен тест вече се изисква от пътниците, пристигащи с полет с връзка през България, Румъния, Обединените арабски емирства и Малта. Властите удължиха забраната за полети от Турция до 31 август и ограничиха полетите от Албания и Северна Македония само на летището в Атина

Във всички райони на Гърция има случаи на заразени и предаването става лесно при неспазване на мерките, предупреждават от министерството по защита на гражданите.