Гърция издаде днес първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели в страната, съобщава Ройтерс.

Гърция легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Два лиценза бяха предоставени днес, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи министерството на икономиката и развитието.

Има огромен интерес, основно от Канада и Израел, някои от тях /потенциалните инвеститори/ са много големи, заяви на пресконференция заместник-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас.

В отговор на въпрос той изтъкна, че не се разглежда легализиране на канабиса за развлекателни цели. Пициорлас каза, че първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около 12-18 месеца. Производството е основно ориентирано към износ, посочи той.

Предполага се, че хиляди пациенти в Гърция използват канабис за редица сериозни медицински състояния, въпреки че властите нямат точни данни, отбелязва агенцията.

Продуктите, съдържащи канабис за медицински цели, ще бъдат достъпни с рецепта в аптеките. Те няма да се субсидират от държавната здравно-осигурителна система, посочи министърът на здравеопазването Андреас Ксантос.

Първите лицензирани оранжерии за канабис ще бъдат в Лариса /Централна Гърция/ и в Коринт /в района на Пелопонес/.

Четиринайсетте лиценза се очаква да доведат до създаване на над 750 работни места и да представляват инвестиции от около 185 милиона евро.

Нашето послание е, че страната е отворена за инвестиции, каза заместник-министърът на земеделското развитие Василис Кокалис.