Новият британски външен министър Джереми Хънт днес направи гаф в Пекин и развесели домакините си в китайската столица, като представи съпругата си като японка, макар че тя всъщност е китайка, предаде Франс прес.

"Съпругата ми е японка", каза министър Хънт пред журналисти на срещата си с китайския си колега Ван И. Той веднага се поправи и каза, че е направил "ужасна грешка", а домакините му реагираха със смях.

Отношенията между Китай и Япония са доста сложни, китайците често упрекват съседите си, че не са признали изцяло вината за престъпленията, извършени през Втората световна война от окупационната японска армия в Китай.

Хънт бе назначен неотдавна за външен министър на мястото на подалия оставка Борис Джонсън. В период, когато Великобритания се готви да напусне Европейския съюз, Хънт избра Китай за първа спирка в първата си голяма обиколка в чужбина с надеждата да укрепи търговските отношения между двете държави. След Пекин той ще посети Париж и Виена.

"Отношенията ми с Китай датират отдавна", увери Хънт, имайки предвид първото си идване в Китай като 19-годишен. "Жена ми е китайка, децата ми са наполовина китайци. Така че имаме баби и дядовци, които живеят в Сиан, и много силни семейни връзки в Китай", каза той.

"Голямата ми надежда е, че ще можем да задълбочим приятелството между Китай и Обединеното кралство, което, разбира се, означава да се заемем с въпросите, по които имаме различни гледни точки", обяви британският първи дипломат.