Ръководителите на страните от Г-7 призоваха на видеоконференция за проверка и задълбочена реформа на Световната здравна организация (СЗО), подкрепяйки критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп към тази агенция на ООН, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес и БТА.

"Лидерите признаха, че страните от Г-7 дават всяка година над един милиард долара на СЗО и голяма част от разговора беше за липсата на прозрачност и системното лошо управление на пандемията (от новия коронавирус) от СЗО", се казва в изявлението.

Ръководителите на държавите от Г-7 са се ангажирали със силен и координиран глобален отговор на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Те също така са обсъдили перспективите за икономическо съживяване след предизвикания от вируса и от ограничителните мерки икономически спад.

Страните са се разбрали да споделят изследванията си за вируса, включително всички меродавни епидемиологични данни и добри практики.

Лидерите от групата са се обединили около мнението, че бързото разработване и производство на лекарства и ваксини срещу коронавируса са от решаващо значение за спиране на неговото разпространение, заяви канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.

В Г-7 влизат САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Ротационен председател в момента са САЩ.