Решението на британския премиер Тереза Мей да протегне ръце към твърдолинейните брекзитъри в Консервативната партия смайва със своя цинизъм, пише вестник "Файненшъл таймс" (Financial Times), цитиран от БТА.

Само допреди няколко седмици тя бе непоколебима по въпроса за мерките за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, предвидени в споразумението за излизане от ЕС. Сега тя обещава да опита да ги промени, за да угоди на предразсъдъците на съпартийците си. Белфасткото споразумение, гарант на мира на остров Ирландия, очевидно остава на второ място след приоритета да се угоди на брекзитъри като Борис Джонсън.

Мандатът, който премиерът твърди, че е получила за преразглеждането на предпазния механизъм за Ирландия, е безполезен и неправдоподобен. Безполезен е, защото всички други опции за ирландската граница бяха щателно проучени и отхвърлени по време на преговорите между Лондон и Брюксел. Неправдоподобен, защото твърдолинейните политици, които й го дадоха тази седмица, не желаят споразумение. Стратегията сега е да се бави топката, докато дойде крайният срок за излизане от ЕС и се стигне до Брекзит без сделка, пише авторът на статията Филип Стивънс, който е директор на редакционния съвет и главен политически коментатор на вестника.

Европейските партньори на Великобритания не са нито слепи, нито глупави. Наблюдавайки гротеската в Камарата на общините, те знаят, че печеленето на едно единствено гласуване с крехко мнозинство от 16 депутати не дава на министър-председателката нищо подобно на категоричен мандат за преговори.

Моето предчувствие е, че колкото по-бързо напредват стрелките на часовника, толкова по-вероятно е във Великобритания да има извънредни избори. Може да последва и втори референдум. Но първо Тереза Мей трябва да бъде спряна, пише Стивънс.

Великобритания ще формулира до няколко дни предложения, които да представи на Европейския съюз в опит да уреди въпроса с ирландската граница след Брекзит, каза вчера британският външен министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Британските депутати инструктираха във вторник Тереза Мей отново да отвори договореното от нея споразумение за Брекзит, за да замени спорния предпазен механизъм за ирландската граница. ЕС обаче отхвърли тази възможност.

Лидерът на Камарата на общините Андреа Ледсъм заяви пред депутатите, че планираната през февруари парламентарна ваканция ще бъде отменена, за да може да бъде постигнат напредък по "важна работа".

Правителството също казва, че се стреми към удължаване на времето на заседаване на парламента.

Говорител на Мей заяви по повод изказването на Хънт: "Позицията на министър-председателя по този въпрос е непроменена: ще напуснем на 29 март."

"Ние сме решени всичко да е готово за напускането ни на 29 март", каза говорителят.

"Фактът, че няма да има ваканция и депутатите ще заседават, ви показва, че предприемаме всички възможни стъпки, за да гарантираме, че 29 март е датата на нашето напускане", заяви той.