По традиция в края на декември авторите на в. "Файненшъл таймс" представят свои прогнози и очаквания за най-важните събития през следващата година. Ето и някои от тях:

Ще съгласува ли Борис Джонсън търговска сделка с ЕС?

Да. Това е неговата цел и той има добри шансове да я постигне. Проблемът е, че не му остава много време. Той на няколко пъти е посочвал, че иска да няма мита и квоти в търговията с всякакви стоки. А ЕС-27 също има интерес от подобна сделка.

Ще се разпадне ли управляващата коалиция на Ангела Меркел?

Да. Германската канцлерка ще има проблем да запази непокътната своята голяма коалиция заради завой вляво на социалдемократите. Новите лидери на ГСДП Норберт-Валтер Борянс и Саския Ескен бяха с избрани въз основа на план за напускане на коалицията и тяхното обещание за увеличаване на разходите ще се сблъска с финансово консервативния Християндемократически съюз на Меркел. ГСДП може да реши да избегне предсрочни избори и да остави управлението на правителство на малцинството до оттеглянето на Меркел от политиката през 2021 г.

Ще се върне ли Салвини на власт в Италия?

Да. След неуспешния опит за предсрочни избори през август и отстраняването му от властта лидерът на крайнодясната националистическа "Лига" Матео Салвини отново води в проучванията. Коалицията, която взе властта пред 4 месеца се оказа неефективна, подобно на тази, която Салвини ликвидира.

Ще спечели ли Доналд Тръмп народния вот през ноември?

Не. През 2016 г. Хилари Клинтън взе почти 3 млн. гласове повече от Тръмп, но въпреки това изгуби изборите. Тази разлика може да се увеличи още повече, но все пак Тръмп пак да бъде преизбран. Битката отново отива към по-малките щати от Средния запад, които донесоха победата на Тръмп последния път.

Ще има ли война с Иран?

Не. Опасенията за конфликт между САЩ, арабските им съюзници и Иран се увеличиха през последните месеци, след като администрацията на Доналд Тръмп обяви стратегия за максимален натиск над Ислямската република. Но въпреки войнствената реторика Тръмп е демонстрирал неохота към силови действия.

Ще продължат ли протестите в Латинска Америка?

Да. Основните причини за гнева - слаб растеж, сериозна неравнопоставеност и схващане, че правителствата игнорират нуждите на хората, няма да изчезнат. Недоволството през 2019 г. не зачита политически окраски, удари правителства в Чили, Колумбия и Еквадор, но свали и левия президент на Боливия. Проблеми може да очакват и Аржентина, и Мексико.

Ще успее ли Еманюел Макрон да рестартира отношенията с Русия?

Не. Френският лидер Макрон предприе амбициозна инициатива да върне Русия обратно в групата. Но пътят към всяко по-мащабно рестартиране минава през мирна сделка с Украйна, която не е особено вероятна. Украинският президент бе избран с обещание да сложи край на конфликта в Донбас. Но той не може да се съгласи с искането на Москва за специален статут за региона.