Военното разузнаване на Украйна е планирало терористичен акт с "мръсна бомба" на територията на Русия, обяви Федералната служба за безопасност (ФСБ) пред медиите, съобщиха ТАСС и "Известия". Плановете на украинското военно разузнаване са станали достояние на руските служби след задържането на двама украински пилоти.

"Във ФСБ са получени допълнителни данни за причастност на спецслужбите на Украйна към планиране и подготовка на терористични актове", съобщиха от службата. Това е станало ясно в хода на разследването "за подготвяната през май 2023 г. диверсия за взривяване на самолетите на летище "Северен в Ивановска област", допълват оттам.

"Според получените данни, за целите на организирането на диверсии на територията на Русия, началникът на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна - Кирил Буданов, е създал 3-та служба към ведомството, в чийто състав е включена лекомоторна авиация за снабдяване на диверсионно-разузнавателните групи на руска територия със средства за поражение, а също така и за нанасяне на удари чрез пускане на бомби над обекти от енергийната инфраструктура", съобщава ФСБ.

Координацията за използването на лекомоторната авиация е поета от войскова част от състава на военното разузнаване, с условното наименование "Легион". От началото на годината това специално поделение е организирало и осъществило пет бойни полета над територията на Русия, по време на които са нанесени поражения на обекти от топло-енергийната инфраструктура в погранични на Украйна руски региони, гласи оповестената информация от службата за безопасност на РФ.

Според огласените данни от ФСБ, "мръсните бомби" са били оборудвани с таймер, а планът е бил те да бъдат взривени едновременно.

"В резултат на проведените специални операции двама пилоти са задържани и са дали показания със самопризнания за извършените и планираните от Главното управление на украинското разузнаване терористични актове", заявиха от службата.

Единият от задържаните украински пилоти е Дмитрий Леонидович Шимански, който е долетял до Тула, където е бил задържан след кацането на самолета. На борда на самолета му са открити 3 кг експлозиви, два дрона и пистолет с боен комплект, пише "Известия". Вторият пилот, Александър Морозов, е бил задържан в Брянска област. ФСБ публикува и техните признания във видео.