Френското изобретение има потенциал да премахне завинаги инвалидните колички, предава Reuters.

"Робот, изправи се!" Така 16-годишният Оскар Констанца активира скелет, прикрепен към тялото му, който бавно, но сигурно повдига момчето и му помага да върви. 

Оскар има генетично неврологично заболяване, което парализира долните му крайници, а той е прикован в количка. Прикрепен към раменете, гърдите, кръста, коленете и стъпалата, екзоскелетът, изобретен от баща му, позволява на тийнейджъра да изправи и да ходи.

Преди трябваше някой да ми помага, за да се изправя. Сега се чувствам независим", споделя 16-годишният младеж.

Френският инженер по роботика започва разработката на екзоскелета през 2012 г., за да осъществи мечтата на сина си да проходи. 

"Един ден Оскар ми каза:" Татко, ти си инженер, защо не направиш робот, който да ни позволи да ходим?" - спомня си бащата Жан-Луи Констанца, говорейки от централата на компанията Wandercraft в Париж.

Устройството вече се продава в десетки болници както във Франция, така и в САЩ. Цената му е около 150 000 евро. Създателят на изобретението гледа оптимистично на развитието на технологията.

"Сигурни сме, че след 10 години почти няма да се използват инвалидни колички. Те са аномалия. Хората са създадени, за да се движат изправени", казва Жан-Луи Констанца.

Засега скъпите машини не са достъпни за индивидуална употреба, но френската компания активно работи в тази посока. Други фирми също разработват екзоскелети с различни функции в помощ на хората с увреждания.