Френският Сенат прие на първо четене оспорвания проектозакон "срещу сепаратизма", насочен към прояви на религиозен екстремизъм и в защита на светската държава, съобщи БНР.

С 208 гласа "за" и 109 "против" преобладаващо дясната горна камара на френския парламент гласува още по-твърди мерки в закона за защита на републиканските принципи, който предизвиква остра полемика.

Текстът предвижда нови ограничения на носенето на натрапчиви религиозни символи на обществени места като национални състезания или басейни, както и забраната им за непълнолетни.

Сенатът иска и забрана на религиозни практики във висшите учебни заведения.

Предвижда се и строг контрол на финансирането на религиозни сгради, както и затваряне на нелицензирани частни училища заради екстремистки практики, както и спиране на детски надбавки за неходене на училище.

Затова пък домашното обучение няма да бъде забранено.

Мерките се простират и до електоралните практики със забрана на листи или кампании, основани на комунитаризъм и затваряне.

Предстои двете парламентарни камари да се споразумеят за окончателен текст, за който последната дума има Националното събрание.