Втората вълна на епидемията от COVID-19, с която Европа се бори в момента, безспорно не е последната и има причини да се опасяваме от "няколко последователни вълни в края на зимата" и напролет. Това смята научният съвет, който консултира френското правителство, предаде Франс прес.

"Затова ни предстоят месеци с изключително трудна ситуация", прогнозира в последното си становище органът, натоварен да съветва френския кабинет.

Публикувано онлайн през последните почивни дни, това становище е с дата 26 октомври, два дни преди оповестяването от президента Еманюел Макрон на нова карантина, станала необходима заради втората вълна, допълва БТА.

"Много е трудно да се предвиди колко ще трае втората вълна. Това зависи от самия вирус, от неговата климатична среда, от мерките, които ще бъдат предприети за ограничаване на разпространението на вируса, от тяхното приемане и оттам - и от тяхното въздействие", пише научният съвет, оглавен от Жан-Франсоа Делфреси.

"Може да се изгради хипотеза за излизане от втората вълна в края на годината или началото на 2021 г. Това излизане би трябвало да бъде придружено от свеждане на разпространението на вируса към изключително контролирано равнище (максимум 5000 до 8000 нови случаи на зараза дневно)", продължава докладът на Съвета.

Обявявайки новото затваряне, което ще е поне до 1 декември, президентът Еманюел Макрон посочи, че целта е да бъдат постигнати "около 5000" случаи на зараза дневно, при 40 000 - 50 000 понастоящем.

Какъвто и да е успехът от прилаганите мерки, те вероятно "няма да са достатъчни", за да бъдат "избегнати други вълни, след втората", предупреждава научният съвет, който препоръча затварянето да бъде решено окончателно.

Може да имаме няколко последователни вълни в края на зимата и пролетта на 2021 г., в зависимост от различни фактори: климатично състояние, равнище и оперативна ефективност на стратегията Тестуване/Проследяване/Изолиране на положителните случаи, се посочва още в доклада.

Затова европейските правителства са изправени пред задачата "да се справят с последователни вълни на възобновяване на епидемията, докато се появят първите ваксини и/или лечение, може би през второто тримесечие на 2021 г.