Френският вътрешен министър Жералд Дарманен си навлече упреци в печата и социалните медии за явно нарушаване на въведените от правителството карантинни правила, позволяващи на гражданите да излязат, да спортуват на не повече километър от домовете си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френският ежедневник "Ла Воа дьо нор" и няколко други медии съобщиха, че Дарманен е излязъл да потича с бодигардовете си в неделя по протежението на канала Рубе на много повече от километър от дома си в Туркоан, в Северна Франция. Глобата за нарушаване на правилата е 135 евро.

"Двойни стандарти?", написа изданието "Ла Воа дьо нор".

"Забраните са за бедните и простосмъртните, а първенците сред нас са изключени от тях", написа потребител в Туитър. "Законът не важи за маркизите", написа друг потребител.

Говорителят на правителството Габриел Атал заяви, че ако Дарманен е "приспособил" правилото това е било от съображения за сигурност.

"Вътрешният министър, както всички министри, разбира се, зачита правилата. Но службите за сигурност често искат тези правила да бъдат "приспособявани", каза той.

Говорителят на вътрешното министерство отказа коментар, но се позова на източник на службата за сигурност на ведомството, цитиран от "Ла Воа дьо нор", който заяви, че джогингът в центъра на града крие рискове за сигурността на министъра и безлюдния район около канала е бил по-сигурен.