Според обвинението престъпленията са извършени, когато Ширак е бил кмет на Париж - от 1977 до 1995 г., преди да бъде избран за държавен глава, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
Той е първият бивш френски президент, изправен пред съд.

Ширак не присъства днес в съдебната зала, като беше освободен от това задължение по молба на адвокатите си, "защото не очаква нищо от днешното заседание". Те увериха, че утре той ще се яви в съда.
"Жак Ширак винаги е казвал, че държи да даде обяснения, той ще дойде утре, за да каже по-добре от мен това, което смята за нужно", обясни адвокатът му Жорж Кежман, предаде АФП, на която се позова БГНЕС.

78-годишният бивш президент загуби имунитета си, след като приключи вторият му мандат. Престъпленията, за които трябва да отговаря, обхващат три години от 18-годишното му кметско управление. Ширак е заподозрян в участие в схема за фиктивни работни места. Той е обвинен, че е позволил на хора, работещи предимно за неговата партия - Обединение (или Сбор) за Републиката (предшественик на настоящата управляваща партия Съюз за народно движение), да получат възнаграждения от кметството на Париж. 

Жак Ширак отхвърля обвиненията срещу него. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 10 години затвор и глоба от 150 000 евро. Освен това може да му бъде наложена забрана за включване в избирателни листи за 5 години. Очаква се процесът да продължи един месец до 4 април.
В съда в Париж са създадени отлични условия за възрастния подсъдим. Има стая за отдих, която ще бъде на негово разположение. Председателят на съда Доминик Пот има намерение да разпитва Ширак почти всеки ден.

Медийният интерес към процеса е огромен. Силите за сигурност блокираха достъпа до съдебната зала, за да може в бъдеще Ширак да избегне контакта с медиите. Делото се гледа в 11-а съдебна зала на парижкия централен съд на Ил дьо ла Сите насред Сена и близо до катедралата Нотр Дам. В тази зала, където обикновено се гледат финансови дела, е била съдена Мария Антоанета по времето на Великата френска буржоазна революция.

По аферата се водеха две разследвания - едното в Нантер, край Париж, за 7 предполагаеми фиктивни работни места, а другото в Париж - за 21 работни места. По обвиненията, касаещи Нантер, вече са произнесени няколко осъдителни присъди още през 2004 г. Едната беше срещу бившия премиер и настоящ външен министър Ален Жупе, който по онова време беше главен секретар на Обединение за Републиката и съветник по финансите в кметството на Париж.