Това пише днес френският в. "Фигаро", цитиран от ТАСС и БТА.

"Сред основните варианти за действия, разглеждани от официален Париж, се проучва възможността хеликоптероносачите да бъдат унищожени. Или ще бъдат демонтирани и утилизирани, или потопени в открито море", се казва в статията.

Вестникът нарича "шокиращ" този вариант за приключване на френско-руския договор за построяване на двата кораба.

"Фигаро" цитира неназован френски високопоставен военен, който изтъква, че подобни мерки са "недопустими дори от гледище на отношението към работниците от Сен Назер, където са построени гигантските кораби".

Малко вероятно е френският флот да се опита да използва хеликоптероносачите "Владивосток" и "Севастопол" - "те са модифицирани според руските стандарти и в такъв случай ще се наложи да бъдат строени наново и преоборудвани, което според експерти ще струва стотици милиони евро", отбелязва всекидневникът.

Основен вариант според него остава възможността Париж да намери нови купувачи за двата кораба.

По данни на вестника, сред потенциалните клиенти са Канада, Египет и "една северноевропейска страна".

Договорът за изграждането на двата универсални десантни кораба на обща стойност 1,12 млрд. евро бе подписан през юни 2011 г.

В средата на март вторият хеликоптероносач тип "Мистрал", носещ името "Севастопол" бе пуснат на вода. Първият пък бе готов още миналата година, но през ноември Париж спря доставката за неопределено време заради военната намеса на Москва в Украйна.

Според медиите, заради спирането на сделката от френска страна Франция губи по 3 милиона евро всеки месец.

Руският президент Владимир Путин пък заяви, че Русия няма да иска от Франция неустойки за отказа да й достави бойни кораби "Мистрал", но извършените авансови плащания трябва да бъдат върнати. По думите на Путин, недоставените кораби нямат "никакво влияние за боеспособността на руската армия".

"Навремето сключихме тези договори пред всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им", обясни държавният глава.