Първият зам.-председател на Морската колегия към правителството на Русия Сергей Шишкарьов коментира, че не вижда голяма нужда от тези кораби, цитират го ТАСС и БТА.

"Те имат ограничен район за експлоатация и плаване. Тези кораби не служат толкова за отбрана, колкото дават възможност за настъпление. От гледна точка на стратегическите ни интереси нямаме основания да предположим, че ще стоварваме някъде десант", каза шефът на правителствения координационен орган.

Според него за Русия ще е по-добре вместо корабите да си получи парите обратно. Руският президент Владимир Путин коментира вече, че се надява Русия да бъде компенсирана, ако Франция не достави бойните кораби.

Миналия месец френският президент Франсоа Оланд отложи за неопределено време доставката на първия от двата поръчани от Русия през 2011 г. хеликоптероносача "Мистрал" заради конфликта в Украйна.

По-рано руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, натоварен с отбраната на страната и шеф на Морската колегия, заяви, че ако се провали доставката на двата кораба, Русия може сама да построи такива. Тези дни високопоставен източник от отбранителния отрасъл на федерацията заяви пред ТАСС, че строежът на собствени универсални хеликоптероносачи е залегнал в дългосрочната програма на бранша до 2050 г.

За неуспех в продажбата на военни кораби "Мистрал" на Русия на този етап не може да се говори, заяви преди дни френският премиер Манюел Валс в Прага.

"Целта, главният приоритет е намирането на трайно политическо решение в Източна Украйна и за момента и дума не можа да става да навлизаме в подробности и да коментираме последиците от неуспех, за какъвто на този етап не може да се говори", каза той.

Премиерът беше запитан какъв е срокът, в който Франция ще бъде готова да върне платените от Русия пари, ако договорът за продажбата на двата кораба не бъде изпълнен.