Пилотите на три самолета, кацнали в неделя вечерта на второто по обем на трафика летище във Франция - "Орли", южно от Париж, се оплакали, че е бил направен опит да бъдат разсеяни в ключов момент от приземяването, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Те предупредили контролната кула на аерогарата, диспечерите подали сигнал в полицията и тя заловила 20-годишния французин в момент на извършване на престъплението. Авиокомпаниите "Ер Франс" и "Изиджет" завели дело срещу младежа, който бе осъден по бързата процедура. "Не знаех, че това ще изложи на опасност човешки живот", каза подсъдимият. Говорителка на "Ер Франс" наблегна на зачестилите подобни случаи.

Между септември миналата година и април т.г 21 пилоти на френския национален въздушен превозвач са били заслепени с лазер в Париж, Марсилия и Тулуза. Аналогични случаи са регистрирани и в чужбина. Американец бе осъден на две години и половина строг тъмничен затвор през ноември 2009 г. за това, че на два пъти насочил лазер към пилоти на приземяващи се в Калифорния самолети. През август миналата година гръцки пилоти призоваха властите да наказват строго подобни деяния и се оплакаха от "атаки" с лазер на летищата на островите Родос и Крит - две от основните туристически дестинации в Гърция.