"Ще бъда извънредно внимателен и бдителен и ако се налага да се вземат решения, те ще бъдат взети", каза президентът в Тюл, в Южна Франция.

Оланд отправи призив към всички да проявят отговорност, предадоха Франс прес и БТА.

Евро 2016 се открива тази вечер на националния стадион «Стад дьо Франс», в северното предградия на Париж Сен-Дени.

Всичко за Евро 2016 >>>

Служителите в жп транспорта, обслужващ «Стад дьо Франс», предупредиха, че масово ще стачкуват в петък.

На журналистически въпрос ще бъдат ли изпратени военни да обслужват транспорта, Оланд отвърна: "Засега не се предвижда такова нещо. Но бъдете сигурни, че обществените услуги ще бъдат гарантирани и че държавата ще изпълни всички свои задължения."

"Ако държавата трябва да изпълни дълга си, тя ще вземе всички необходими мерки, за да посрещне хората и да им осигури транспорт, да направи така, че мачовете да протекат в условията, изисквани от сигурността – продължи президентът. - Но наред с това всички онези, които организират (протестните) движения, трябва също да проявят отговорност."

Франсоа Оланд добави: «Това не означава да се откажат от онова, което мислят или от исканията си. Но те трябва да проявят отговорност и да направят така, че това голямо събитие да стане споделен народен празник".

Стачкуващата Обща конфедерация на труда (CGT, Се Же Те) съобщи снощи, че министерство на труда я е поканило на преговори на 17 юни, предаде Ройтерс. Според Се Же Те това е признак, че може би се върви към компромис по оспорвана от седмици трудова реформа в страната.

Министерството на труда обаче не е потвърдило информацията на синдикалната централа.

Се Же Те обяви вчера, че удължава до вторник, 14 юни стачката на сметосъбирачите в Париж, предаде Ройтерс. Работниците в сектора обаче са готови да спрат стачката, ако правителството започне преговори, каза синдикалният представител Батист Талбо.

Вече към 3000 тона несъбран боклук се трупат по столичните улици според властите, предаде днес АФП. Стачкуват близо една трета от шофьорите в чистотата, а профсъюзите са блокирали заводите за преработка на смет.

Отпадъци зариват и Марсилия, град който ще бъде домакин на 4 мача от Евро 2016.

От Марсилия дойде и новина, свързана с друг очакван проблем по време на шампионата - англичаните. В южния град полицията е арестувала двама английски фенове, след като се наложила да прибегна до сълзотворен газ, за да спре масово сбиване пред бирария.

Като „друго главоболие за организаторите“ АФП сочи призива на пилотите от „Ер Франс“ за 4-дневна стачка. При това стартът й е насрочен за утре, когато започват да прииждат чуждестранни фенове. Очаква се по време на първенството във Франция да мината около два милиона души.

Но шефът на „Ер Франс“ Фредерик Гаже е обещал, че 70-80 на сто от полетите в събота ще се състоят.

Добрата новина е, че от днес са отново са в действие ключовите за трафика в Париж скоростни пътища край двата бряга Сена. Те за дълго бяха затворени поради неотдавнашните наводнения.

Засилени мерки за сигурност

Над 100 000 военни и полицаи са мобилизирани за осигуряване на реда по време на Евро 2016. Организаторите заявиха, че не са получавали терористична заплаха за турнира във Франция.

Организаторите на Евро 2016 обаче не изключват мачове да се играят при закрити врати при определен сценарии. Домакините обявиха, че не само мерките за сигурност, но и неблагоприятни климатични условия могат да доведат до това.

"Нямаме конкретна заплаха за определен мач от Евро 2016", каза Жак Ламбер, председател на организационния комитет на европейското първенство.

Въоръжени германски полицаи ще помагат за сигурността във Франция.

Следете битките за европейската корона на живо, с новини, видеа, снимки и любопитни материали в специалния ни сайт euro2016.dir.bg!