Полицейски източници заявиха, че един или няколко души са пристигнали с кола и са нахлули в периметъра на завода. Мъж, развяващ ислямистко знаме, слязъл от колата и влязъл в завода, където взривил няколко газови бутилки, предаде БТА.

Вижте снимки>>>

Край завода е намерено обезглавено тяло. Главата от тялото е намерена закачена на оградата до входа на завода, съобщи АП. До нея имало две знамена, едно бяло и едно черно, и двете с арабски надписи, допълва агенцията.
Според Франс прес закачената глава е била покрита с арабски надписи.

Обезглавеният труп е идентифициран и това е шеф на местна транспортна компания, съобщи Франс Прес. Той е бил работодател на предполагаемия извършител на нападението, допълни в. "Фигаро".

Това е първият случай във Франция на обезглавена жертва при терористичен атентат - често използвана практика в Сирия и Ирак от "Ислямска държава". 

Убитият мъж е на около 45 години и е управлявал фирма с разрешително за влизане на територията на завода на американската фирма "Еър продъктс"*, където бе извършена атаката. Той е бил охраняван от силите на реда, тъй като е попадал в класификацията на директивата за потенциално опасните химически заводи.

Атентаторът е 35-годишен мъж на име Ясин Сали, съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов. Мъжът живее в Сен При, в района на Лион. Той е бил известен на специалните служби, които са го свързвали със салафитски кръгове, но не е бил уличен в престъпления. Фигурирал е в базата данни на разузнаването като радикализирано лице, но не е имал съдебно досие, допълни Казньов.

Дежурният пожарникар е успял да го обезвреди, докато се опитвал да отвори вентила на бутилка с втечнен природен газ. Срещу Сали прокуратурата е започнала разследване за убийство и опит за убийство, използване на взривни вещества с престъпни цели и действия в състава на терористична група.

Твърди се, че по време на нападението Сали е носел ислямистко знаме и е крещял, че е от "Ислямска държава", предаде ДПА. Засега обаче няма потвърждение терористичната групировка да стои зад атентата. Няма й потвърждение мотивът да е бил нападение срещу американска компания.

Според прокурора на Париж Франсоа Моленс нападателят е действал сам.

"На този етап нищо не сочи, че той е имал съучастник вътре в завода", заяви прокурорът, цитиран от АФП

Специален отряд на френската полиция пък е извършил обиск в дома на заподозрения за атентата, където той е живял от шест месеца заедно със съпругата и трите си деца, съобщават френски медии.

Пред радио Юроп 1 съпругата на Сали заяви, че е шокирана от атентата.

„Сутринта отиде на работа, но не се върна“, заяви тя и обясни, че съпругът ѝ е бил разносвач, били съвсем нормално семейство с три деца.

По-късно тя, сестра му и неназован мъж са задържани.

Премиерът на Франция Манюел Валс е наредил „повишена бдителност“ в уязвимите обекти в целия регион Рон Алп, в който освен департамента Изер влизат още седем департамента. Около Лион има много промишлени обекти.

Френският президент Франсоа Оланд пък е свикал заседание на Съвета за отбрана и напусна срещата на върха в Брюксел.

"Нападението е извършено с кола, управлявана от един човек, вероятно придружаван от съучастник. С голяма скорост са се врязали в огражденията и се блъснали в сгради с бутилки газ. Няма съмнение, че са възнамерявали да провокират експлозия. Това е терористичен акт", заяви Оланд.

Нападението става броени дни, след като френски издания написаха, че арестуваният алжирски студент Сид Ахмед Глам е планирал атентат в църквата Сакре Кьор в Париж и в парижкото метро, посочва Франс прес.

В сряда френският парламент прие закон, който разширява значително възможностите на националната разузнавателна служба. Дават се права да подслушва телефони, да използва камери, скрити микрофони и други шпионски технически средства, без да е необходимо одобрение от съдия. Законопроектът бе внесен от президента след атаките в Париж през януари, при които загинаха 17 души.

На 7 януари братята Куаши убиха 12 души в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" в Париж. Ден след това Амеди Кулибали уби общинска полицайка близо до Париж, а на 9 януари взе за заложници над 10 души в еврейския супермаркет.


*„Еър продъктс“ e американска компания
, един от водещите световни производители на кислород и водород и е конкурент на компанията "Air Liquid".
22 000 души по света работят в компанията, чиято стойност "Уолстрийт" оценява на 31 млрд. долара. В трите завода на „Еър продъктс“ във Франция работят 400 души. Централата е в град Обервилие.