Във Франция от днес не е задължително носенето на маска на открито, а в неделя ще бъде отменен нощният полицейски час, въведен преди осем месеца като част от мерките срещу разпространението на новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Жан Кастекс съобщи това на фона на регистрираните в последно време в страната средно по 3900 нови случая на коронавирус за денонощие. Това е много по-малко от равнището от около 35 хиляди новозаразени през март и април.

Френският премиер приветства като "много добра новина" факта, че нощният час ще бъде вдигнат в неделя - 10 дни по-рано от предвиденото.

Носенето на маска във Франция все пак остава задължително на открито на оживени места като пазари и стадиони. Хората ще трябва да продължат да носят маска и на закрито, включително докато са на работа, но не и в ресторантите и баровете.

На 19 май във Франция бяха отворени за посетители откритите площи на ресторантите и кафенетата, както и театрите, кината и музеите. Миналата седмица пък бе разрешено обслужването на клиенти на закрито в заведенията и бяха отворени фитнес залите и плувните басейни.

Над 58 процента от пълнолетните жители на Франция са с поне една доза поставена ваксина срещу КОВИД-19. Вчера в страната започна ваксинацията на подрастващите на възраст от 12 до 18 години.

Франция, с население от 67 милиона души, е на четвърто място в света по брой регистрирани случаи на коронавирус - близо 5,750 милиона. Над 110 хиляди човека са починали.