Френският президент Еманюел Макрон иска да предприеме допълнителни стъпки за преоценка на грешките от колониалната ера на Франция в Алжир, но не обмисля официално извинение, заяви канцеларията му, цитирана от Асошиейтед прес.

Доклад, поръчан от Макрон, който ще бъде публикуван по-късно, представя предложения за подобряване на сложните отношения между двете страни, от отварянето на военни архиви до провеждането на възпоменателни събития.

Канцеларията на френския президент заяви, че няма да има "извинения", но че Макрон възнамерява вместо това да предприеме "символични действия", насочени към подчертаване на признаването на суровата колониална реалност и подпомагане на помирението между двете страни.

Макрон ще вземе участие в три възпоменателни дни до следващата година, които ще отбележат 60-ата годишнина от края на осемгодишната война с Франция, завършила с извоюването на независимостта на Алжир през 1962 г. от 132-годишно френско колониално управление.

Франция "ще предприеме и ще разшири" отваряне на нейните архиви за войната, като се работи и за разсекретяване на класифицирани документи от онази епоха, допълни канцеларията на Макрон.