Франция може да използва руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", ако тя бъде одобрена от националния и европейския регулаторен орган по лекарствата. Това обяви в интервю за радиостанция France Info официалният представител на правителството Габриел Атал.

"Ако Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) я сметне за безопасно и ефективно средство срещу COVID-19, а Върховната здравна комисия на Франция даде същата оценка, е ясно, че тя може да бъде предложена на френските граждани", подчерта Атал, цитиран от "Фокус".

Говорителят на официален Париж бе категоричен, че правителството не обръща внимание на страната на произход на лекарството, когато взема такова решение. "Искаме тя да бъде безопасна и ефективна. Това важи и за руската ваксина", добави той.

Във Франция кампанията за ваксиниране на населението стартира на 27 декември 2020 г. Ваксината, произведена от американската компания "Модерна", е разрешена в страната, както и съвместната разработка на "Пфайзер" и "Бонтех" от Германия.

От 18 януари се правят ваксинации не само на живеещите в домове за възрастни хора и лекари, но и на цялото население над 75 години и хора със сериозни заболявания. Според Министерството на здравеопазването в неделя над 1,4 милиона души във Франция са били ваксинирани срещу коронавируса.

Припомняме, че Унгария бе първата страна в ЕС, която сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V".

"Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви тогава премиерът Виктор Орбан пред националното радио. - Най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция и така ще се накарат производителите да ускорят доставките. Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини."