Министерството на отбраната в Париж съобщи, че за първи път Франция е нанесла удар с въоръжен безпилотен самолет, ликвидирайки седем ислямски екстремисти в централната част на Мали в края на миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Атаката е била извършена в събота, докато френският президент Еманюел Макрон бе на посещение в съседен Кот д'Ивоар, където Франция има военна база.

Операцията с дрона е извършена близо месец след катастрофата на два френски хеликоптера в Мали, при която загинаха 13 военни. Това беше най-тежката военна загуба за Франция от близо четири десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: БТА

Миналата седмица френската армия успешно изпита своя боен дрон "Рийпър" (Reaper), а френската министърка на отбраната Флоранс Парли нарече безпилотните самолети "защитници на френските войници, ефикасни срещу врага". Тя добави, че те позволяват на френските войски да бъдат по-незабележими и гъвкави, и настоя, че Франция ще спазва правилата за водене на военен конфликт при използването на дроновете.

През 2017 г. Парли обяви, че Париж ще въоръжи своите разузнавателни безпилотни самолети, след като Франция преживя поредица екстремистки нападения.

С удара в Мали Франция се присъединява към съвсем малката група страни по света, които използват въоръжени дронове, включваща и Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: БТА