Долната камара на френския парламент прие закон, позволяващ на самотни жени и лесбийки достъп до оплождане ин витро, предаде Асошиейтед прес.

Законът за биоетиката, внесен от правителството на френския президент Еманюел Макрон, беше одобрен с 326 гласа срещу 115 "против".

Мярката беше очаквана отдавна от групи за защита на правата на общността на ЛГБТ, които оказваха натиск за приемането й откакто Франция легализира еднополовите бракове през 2013 година.

Новият закон разширява достъпа до процедури като изкуствено и ин витро оплождане, които в момента са запазени само за хетеросексуални двойки. Тези процедури са безплатни във Франция и това ще се прилага и към лесбийките и самотните майки.

Здравният министър Оливие Веран заяви, че френските власти се готвят да въведат новия закон в сила възможно най-бързо, така че първите деца може да бъдат заченати до края на годината.

Гласуването отбелязва края на продължили две години дебати в парламента. Консервативното мнозинство в Сената отхвърли неведнъж тази мярка, но последната дума има долната камара на парламента.

"Най-накрая, дългоочакван напредък", заяви Матийо Гатипон, говорител на асоциацията Inter-LGBT. "Доволни сме, че това се прави, но беше трудно раждане", добави той. Той подчерта, че много французойки са били принудени да отложат с години плановете си за деца, а други са били принудени да платят скъпо, за да отидат в страни като Испания и Белгия, където подобни процедури са законни.

Новият закон не отменя забраната на сурогатното майчинство във Франция, отбелязва АП.