Френският премиер Жан Кастекс не изключи налагането на трета карантина във Франция, ако епидемичната ситуация не се подобри. Над 22 000 са били новозаразените вчера, въпреки че епидемията отстъпва през последните дни.

"Никой не може да бъде сигурен", че няма да се наложи трети локдаун, заяви френският премиер Жан Кастекс в интервю за вестник "Уест Франс" ден след пресконференцията с данните за здравната обстановка.

"Въвеждането на нова карантина предполага рязко влошаване на ситуацията, това е крайна мярка, с тежка човешка и икономическа цена", добавя той.

Премиерът отбеляза още, че Франция е сред страните, които най-дълго са оставили отворени училищата въпреки кризата. Той увери, че френската здравна система действа добре и оправда досегашните мерки, които са били според него навременни в сравнение с Англия и Германия.

"През октомври имахме 50000 с положителни проби на ден срещу 20000 днес", припомня Кастекс.

Започващата след седмица зимна ваканция ще бъде важен тест за развоя на епидемичната ситуация във Франция. Премиерът потвърди отново, че до края на лятото за всички желаещи французи трябва да има ваксини.

Гърция пък отново затегна противоепидемичните мерки. Вместо по магазините за пазаруване, гърците от Атина и Солун почиваха на брега на морето. Правителството, след натиск от опозицията, коригира разпоредбата и отвори местата за продажба на сандвичи и кафе.

Полицията е на крак и проверява масово излезлите извън дома хора.

В Атина, Солун и Халкидики вечерният час е от 18 часа.

Тази сутрин заведенията за сандвичи и кафе бяха затворени, съгласно нареждането на правителството и новите мерки. Няколко часа по-късно всички заведения от този тип отвориха след като властите отмениха забраната в областите Атика, Солун и Халкидики.

Пред магазините за хранителни стоки през целия ден имаше опашки от чакащи клиенти, като охраната на магазините следи за спазване на дистанция. Почти всички пътуващи в личните автомобили носеха маски, въпреки че те са задължителни само ако тримата пътници не са от едно семейство, отбелязват от пътна полиция.

Търговските улици са празни и магазините затворени.

Слънчевото и топло време привлече хиляди гърци на брега на морето за отдих, а някои дори направиха първия си плаж за тази година. На много места имаше струпване на хора и глоби от страна на полицията.

Масирани са проверките в центъра на Атина и Солун за спазване на мерките, като полицията проверява документите и причината за напускане на дома.

Днес гръцкият държавен министър Йоргос Карапетритис коментира пред медиите, че ако в рамките на следващите две седмици не намалее рязко броят на заразените и хоспитализираните, правителството обмисля пълна национална карантина.

Увеличава се ежедневно броят на хоспитализираните, а средната възраст на заразените е между 25 и 34 години. Така правителството обясни причината за въвеждане на още по-строги мерки, като гарантира данъчни облекчения за фирмите, които прекратиха работа.