Франция и Малта ще приемат по 50 мигранти от общо 450, блокирани на борда на два кораба в италиански води, съобщи премиерът на Италия Джузепе Конте, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Италия отказва да допусне на своя територия мигрантите, които бяха спасени в Средиземно море и по-рано ги прехвърли на свои съдове.

Конте добави на страницата си във Фейсбук, че очаква и други страни от ЕС да приемат мигранти. Той подчерта, че цял ден е комуникирал с лидери на останалите 27 страни по телефона и писмено и им е припомнил "логиката и духа на споделяне", съдържащи се в резултатите от срещата на Европейския съвет в края на юни.

Италианският премиер добави към този резултат копие от писмо, адресирано до председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"В този контекст, при който Италия е на първа линия пред необходимостта да се спасяват човешки животи в морето, искам от Вас ясен знак за споделяне на отговорността за справянето с миграционния феномен и да обмислите възможността да приемете в свое пристанище или да поемете отговорността за част от 450-те спасени лица", пише Конте в писмото, изпратено и до други лидери на страни от ЕС.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат потвърди, че малкият остров ще приеме 50 души. "Малта не само иска солидарност, а и показва такава", подчерта той в Туитър.

На снимката: Активисти в подкрепа на мигрантите, събрали се на сицилианското пристанище Трапани, Югоизточна Италия, на 12 юли, в очакване на кораб на бреговата охрана, който е натоварил мигранти. Някои от демонстрантите са с червени тениски, които символизират "Добре дошли" за мигрантите, и ръце в белезници.