Руското правосъдие съобщи днес, че след петгодишна съдебна битка Франция е екстрадирала бивш високопоставен служител, обвинен в незаконно присвояване на над 400 милиона евро, предаде Франс прес.

Алексей Кузнецов, бивш министър на финансите на правителството на Московска област, беше "екстрадиран в Русия, съпроводен от служители на руските затвори и руското бюро на Интерпол", обяви руската Генерална прокуратура.

Кузнецов е обвинен, че между 2005 и 2008 г. е организирал закупуването на корпоративни дългове и ги обезпечавал от името на Московска област, за да получи заеми, които присвоявал.

Измамата се оценява от руската прокуратура на 14 милиарда рубли, което по обменния курс към момента на извършване на престъпленията е било равно на над 400 млн. евро. Присвоените пари били изпирани чрез недвижими имоти в чужбина, най-вече чрез покупката на два хотела в Куршевел, конфискувани впоследствие от френското правосъдие.

Кузнецов беше задържан през юли 2013 г. до Сен Тропе с пет паспорта на различни имена. В продължение на пет години той обжалва екстрадицията си пред различни френски инстанции.

През януари 2018 г. бившата му съпруга Жана Бълок беше осъдена задочно на 11 години затвор за отклоняване на над 11 милиарда рубли. Тя е американска гражданка, а САЩ отказаха да я екстрадират.

Кузнецов, който е бил и първи зам.-председател на правителството на Московска област, е обвинен в извършване на измами (10 престъпления), незаконно присвояване (3 престъпления) и легализация на имущество, придобито в резултат на престъпления (9 престъпления), посочва ТАСС.