Доверието във ваксините - едни от най-ефективните и масово използвани медицински продукти в света, е най-голямо в по-бедните страни. Същевременно недоверието и скептицизмът, които се наблюдават в по-богатите държави, водят до появата на трайни огнища на болести като дребна шарка, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на глобално проучване, осъществено от Галъп и финансирано от Уелкъм Тръст.

Франция е на първо място сред страните в света по недоверие към безопасността и ефективността на ваксините. Според една трета от французите ваксините не са безопасни, а според 20 процента - не са ефикасни, сочат резултатите от проучването, обхванало 140 000 души от над 140 страни, предаде БТА.

И докато повечето родители избират да ваксинират децата си, вариращите нива на доверие разкриват уязвимостта в някои страни към потенциални болестни огнища, отбелязват авторите на изследването. Те препоръчват да се гарантира достъп до надеждна информация по здравни въпроси от лица, на които хората имат доверие.

Експерти по обществено здравеопазване и Световната здравна организация (СЗО) посочват, че ваксините спасяват до 3 милиона човешки живота годишно, а резултатите от десетилетия на изследвания показват, че те са безопасни и ефикасни.

За постигането на т.нар. "стаден имунитет" за защита на цели популации е необходимо степента на имунизация да бъде над 90 или 95 процента. Недоверието към ваксините обаче скоростно намалява тази защита.

"През последния век опустошителни инфекциозни заболявания се превърнаха в далечен спомен благодарение на ваксините. Обнадеждаващо е, че почти всички родители по света ваксинират децата си. Тревожно е обаче, че на места доверието към ваксините е ниско", казва Чарли Уелър от Уелкъм Тръст.

Епидемиите от дребна шарка в САЩ, Филипините и Украйна са само един от здравните рискове, свързани с недоверието към ваксините.

В Афганистан и Пакистан, например, лъжливите слухове за ваксината срещу полиомиелит като част от западен заговор, през последните години възпрепятстват глобалните усилия за изкореняването на болестта.

Според данните от проучването 6 процента от родителите по света - еквивалент на 188 милиона души, казват, че децата им не са ваксинирани. Процентите са най-високи в Китай (9 на сто), Австрия (8 на сто) и Япония (7 на сто).

Проучването разкрива още, че три четвърти от хората по света вярват на лекарите и сестрите повече, отколкото на всеки друг, когато става въпрос за здравен съвет. В повечето части на планетата образованието и вярата в здравните системи, правителствата и учените също са признак за по-голямо доверие към ваксините.

В някои региони с високи доходи обаче доверието е слабо. Само 72 процента от хората в Северна Америка и 73 процента в Северна Европа са съгласни, че ваксините са безопасни. За Източна Европа цифрата е 50 процента.

"Случаят с Европа е парадоксален - един от най-богатите и образовани региони в света същевременно е и сред най-скептичните по отношение на ваксините", отбелязва Хайди Ларсън от Института по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

В по-бедните региони нивата на доверие са по-високи - 95 процента от хората в Южна Азия и 92 процента в Източна Африка смятат, че ваксините са безопасни и ефикасни.