Франция е "болният човек" на Европа и проблемите й вредят на ЕС, заяви полският външен министър Яцек Чапутович, аргументирайки се с протестите на "жълтите жилетки" и джихадисткият атентат в Страсбург, в който бяха убити петима души, в това число един поляк.

"Франция е болният човек на Европа, тя тегли Европа надолу, докато Полша е светла точка в Европа", заяви Чапутович по телевизия Полсат нюз, цитиран от Франс прес и БТА.

Отношенията между Франция и Полша охладняха след идването на власт на консерваторите във Варшава през 2015 г. Те бяха белязани от отказ от закупуване на френски военни хеликоптери "Каракал", разногласия за трудовите условия на поляците в чужбина, по-специално на автопревозвачите, и липсата на намерение за визита на президента Еманюел Макрон във Варшава.

"Терористичното нападение доказва, че нещо не е наред във Франция. Протестите през последните седмици, отказът на президента Макрон от реформи, тъжна работа. Ако в същото време се дават наставления на Полша, нещо не е наред. Човек трябва първо да подреди собствената си държава", добави Чапутович.

"Смятам, че във Франция е силно застрашена правовата държава от гледна точка на спазването на правилата за дефицита на публичните финанси", каза полският външен министър, връщайки на Париж критика, която често е отправяна към собствената му страна.

Полското консервативно правителство е подложено на критики заради реформите си на съдебната система, които според ЕС вредят на независимостта на съда и създават опасност за съхраняването на правовата държава в Полша, което може да доведе до преустановяване на правото на глас на Варшава в ЕС.