Майката, бащата и двама братя на заподозрения за стрелбата в Страсбург са задържани за разпит, предаде Ройтерс. Това съобщиха източници, близки до разследването.

Мъжът, заподозрян в извършеното снощи смъртоносно нападение с огнестрелно оръжие в Страсбург, е викал "Аллах е велик" по време на атаката, съобщи парижкият прокурор Реми Ейц, цитиран от Ройтерс.

"Като се имат предвид мишената, начинът му на действие, профилът му и свидетелските показания на онези, които са го чули да крещи "Аллах е велик", беше извикана полицията за борба с тероризма", каза днес Ейц пред репортери.

Полицията идентифицира заподозрения като родения в Страсбург Шериф Шекат, на 29 години, който е в списъка на наблюдаваните лица от разузнавателните служби като потенциално опасен за сигурността.

Германия обяви, че няма информация, която да сочи, че заподозреният Шекат има ислямистки подбуди, каза днес говорителка на вътрешното министерство, цитирана от Ройтерс.

"От германска гледна точка, нямаме информация за въпросния човек, която да сочи към ислямистки подбуди", каза говорителката на редовна правителствена пресконференция.

Предполагаемият извършител на нападението, отнел живота на трима души, е бил задържан в Германия през 2016 г. за взломна кражба, съобщиха днес германските власти.

Заподозреният е бил осъден на "2 години и 3 месеца затвор през 2012 г. за кражба с взлом", уточни говорител на вътрешното министерство на провинция Баден-Вюртемберг, където въпросното лице е действало, предаде Франс прес. Осъденият излежал малко повече от година в Германия, преди да бъде експулсиран във Франция.

Според в. "Тагесшпигел", заподозреният проникнал тогава в зъболекарски кабинет в Майнц, откъдето откраднал пари и златни коронки.

Четири години по-късно нападнал аптека в Енген, близо до Боденското езеро.